L’ou o la gallina?

En estratègia electoral, hi ha dos objectius finals que són difícils de separar. Són dos objectius que estan estretament lligats i que són consecutius: primer se n’ha d’aconseguir un per després aconseguir l’altre, i així succesivament.

Aquesta dos objectius són:

- Guanyar les eleccions

- Aconseguir una majoria social

Què és primer l’ou o la gallina? Què és més important guanyar les eleccions o aconseguir una majoroa social? Quin dels dos és l’objectiu principal?

La resposta tradicional és que és més important guanyar les eleccions, que l’objectiu és la consecució del poder. Però segons el meu punt de vista, aconseguir el poder, guanyar les eleccions, no és res més que el primer pas per el veritable objectiu: aconseguir una majoria social que et recolzi electoralment durant un període ampli de temps.

La manera tradicional de guanyar les eleccions ha estat construïnt abans una majoria social que et recolzi, i un cop aconseguida, guanyar les eleccions. Darrerament veiem molts exemples -com per exemple, la formació del nou govern basc o en molts ajuntaments- en que primer s’aconsegueix governar i el principal objectiu passa a ser el construïr una majoria social forta durant la legsilatura per després poder guanyar les eleccions amb claretat.

Construïr la majoria social passa a ser doncs, l’objectiu número 1. Aquest serà el gran objectiu per què sinó, segurament el pas pel govern serà efímer, com ho va ser pel bipartit a Galicia.

El cas de Galicia n’és un exemple clar. Es poden buscar molts motius de la pèrdua de les eleccions del PSdG i del BNG, però en realitat només n’hi ha un: No havíen aconseguit crear una majorai social forta i el PP encara mantenia la seva.

3 pensaments a “L’ou o la gallina?”

  1. Suposo que el cas de Catalunya també seria el de guanyar primer el poder i després intenter crear una majoria social, no?

  2. També Albert, també.
    Guanyar el poder per crear una majoria social. Guanyar una majoria social, per tornar a guanyar el poder.

  3. L’objectiu és manar a qualsevol preu; amb majories o en minoria.
    I quan em demostrin el contrari amb alguna cosa més que paraules potser m’ho creuré.
    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>