No ho hem explicat bé. Ens ha fallat la comunicacióNo lo hemos explicado bién. Nos ha fallado la comunicación

Aquests darrers dies, en plena setmana “horribilis” del govern Zapatero, hem tornat a sentir aquestes dues frases juntes a través d’alguns ministres.
Ahir, a la classe del curs sobre campanyes electorals que realitzem conjuntament amb la FUdG vaig referir-me a aquestes dues frases per explicar quin és el veritable paper de la comunicació en la política actual, sobretot en una època de campanya permanent.

El qui s’expresa d’aquesta manera, sol interpretar que la seva actuació política ha estat la correcta i que el que ha fallat ha estat l’etapa posterior, el moment de comunicar aquesta actuació a l’opinió pública.

Aquesta manera de pensar -molt habitual al segle XX- parteix de la idea que hi ha dues etapes diferenciades en la política actual: L’acció i la difusió.
L’acció, seria la realització de l’actuació política -la presa d’una decisió, projectes, etc.- i la difusió seria la manera com comuniquem aquesta acció a l’opinió pública, seria la comunicació.

Per això, si alguna actuació provoca un allau de crítiques per part de l’opinió pública o fins i tot, només incomprensió, molts polítics arriben a la conclusió que la primera etapa -l’acció- ha estat ben feta i que en canvi, l’error s’ha produït en la segona etapa -la difusió o comunicació- s’ha errat a l’hora de comunicar la nostra acció.

Aquest és un error terrible. En plè segle XXI, en l’era de la comunicació, no es pot separar acció i comunicació.
En la nostra acció està incorporada la nostra comunicació. És més, no hi ha acció sense comunicació.

No podem plantejar qualsevol projecte polític sense tenir incorporada l’estratègia de comunicació que plantejarem. No podem plantejar una acció política sense tenir en compte la comunicació que s’en derivarà i posteriorment mirar com ho comuniquem.
La comunicació és part central de la nostra acció, del nostre projecte polític.

Aquest és el veritable repte que planteja l’era de la comunicació, el posar la comunicació com a part central de la nostra acció, i no només en política.Estos dias, en plena semana “horribilis” del gobierno Zapatero, hemos vuelto a oir estas dos frases juntas por boca de algún ministro.
Ayer, en mi clase del curso sobre campañas electorales que realizamos conjuntamente con la FUdG me referí a estas dos frases para explicar cual es el verdadero papel de la comunicación en la política actual, sobretodo en un contexto de campaña permanente.

Quien se expresa de esta manera, suele interpretar que su actuación política ha estado la correcta y que lo que ha fallado ha estado la etapa posterior, el momento de comunicar esta actuación a la opinión pública.

Esta manera de pensar -muy habitual en el siglo XX- parte de la idea que hay dos etapas diferenciadas en la política actual: La acción y la difusión.
La acción, seria la realización de la actuación política -la toma de una decisión, proyectos, etc.- y la difusión seria la manera como comunicamos esta acción a la opinión pública, seria la comunicación.

Por esta razón, si alguna actuación provoca un alud de críticas por parte de la opinión pública o solamente incomprensión, muchos políticos llegan a la conclusión que la primera etapa -la acción- ha estado bien hecha y que en cambio, el error se ha producido en la segunda etapa -la difusión o comunicación- se ha fallado a la hora de comunicar nuestra acción.

Este es un error terrible. En pleno siglo XXI, en la era de la comunicación, no se puede separar acción y comunicación.
En nuestra acción está incorporada nuestra comunicación. Es más, no hay acción sin comunicación.

No podemos plantear cualquier proyecto político sin tener incorporada la estrategia de comunicación que plantearemos. No podemos plantear una acción política sin tener en cuenta la comunicación que se derivará y posteriormente mirar como lo comunicamos.
La comunicación es parte central de nuestra acción, de nuestro proyecto político.

Este es el verdadero reto que plantea la era de la comunicación, el poner la comunicación como parte central de nuestra acción, y no solamente en política.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>