Per què CiU té avantatge?¿Por qué CiU tiene ventaja?

Ahir, La Vanguardia publicava una enquesta en la que s’assenyalava que CiU continua creixent en intenció de vot i que a dia d’avui, està a prop de la majoria absoluta.
És només una enquesta, que assenyala la tendència, que és reversible, però que deixa clara una cosa: a dia d’avui, CiU porta avantatge.

Però, per què CiU porta aquesta avantatge? Segons el meu punt de vista, per sis motius, si bé segur que n’hi ha més:

Per la crisi econòmica. La crisi econòmica castiga a la majoria de governs en actiu -i en tenim una prova més en el resultat de les eleccions regionals franceses d’avui- i més si aquest govern no pot participar directament en la resolució de la crisi. L’atur i les conseqüències de la situació econòmica són letals per a un govern.

La inmigració. Lligat a la crisi econòmica, l’extraordinària arribada d’inmigrants provoca preocupació entre la ciutadania, com també indica l’enquesta de La Vanguardia. Aquest fet té uns efectes importants en el comportament electoral i és conegut el problema que suposa per l’electorat d’esquerres que ha de conviure amb els nouvinguts al mateix barri, sobretot votant socialista.

La pèrdua de la centralitat per part del govern. Si bé el president Montilla fa esforços per mantenir-se en la centralitat política del país, alguns comportaments dels seus socis del govern i dels socis de Madrid, fa que difícilment el govern l’ocupi amb comoditat. Això, és aprofitat per CiU per disputar aquest espai.

Els problemes inherents a la fòrmula del tripartit. La formació d’un govern de cohalició és complexe, però aquest especialment. La fòrmula del govern fa que difícilment es pugui actuar com ho faria un govern monocolor i això en un context de crisi com l’actual, no és comprès per la majoria de la ciutadania. Un exemple d’això ho veiem aquests dies amb la impossibilitat de fer cessaments en el departament d’Interior per els casos d’Horta de Sant Joan o la nevada.

La travessa del desert de Mas. Si bé Artur Mas era percebut com a distant a l’any 2003, amb la travessa del desert d’aquests 6 anys, la percepció de Mas ha millorat. Bàsicament ha millorat pel mateix que millora la de molts candidats de l’oposició al llarg d’uns quants anys: per què els electors l’han vist patir. L’han vist fer la travessa del desert per guanyar-se la presidencialitat.

La ressaca del Majestic. Sembla que els votants que van abandonar a CiU després del pacte del Majestic amb el PP, tornen a casa. Alguns es van quedar en casa, altres van votar a ERC -i segurament després van passar a l’abstenció- i sembla que al cap d’una dècada d’aquell pacte, tornaran a votar a CiU. Aquest fet, explicaria la baixada d’ ERC que pronostiquen les enquestes.

Segur que hi ha més causes a l’estirada de CiU a les enquestes, però aquestes crec que són les més importants.Ayer, La Vanguardia publicaba una encuesta en la que se señalaba que CiU continua creciendo en intención de voto y que a dia de hoy, está cerca de la mayoria absoluta.
Es solo una encuesta, que senñala la tendencia, que es reversible, pero que deja clara una cosa: a dia de hoy, CiU lleva ventaja.

Pero, por qué CiU lleva esta ventaja? Según mi punto de vista, por seis motivos, si bién seguro que hay más:

Por la crisis económica. La crisis económica castiga a la mayoria de los gobiernos en activo -y tenemos otra prueba en el resultado de las elecciones regionales francesas de hoy- y más si este gobierno no puede participar directamente en la resolución de la crisis. El paro y las consecuencias de la situación económica son letales para un gobierno.

La inmigración. Ligado a la crisis económica, la extraordinaria llegada de inmigrantes provoca preocupación entre la ciudadania, como también indica la encuesta de La Vanguardia. Este fenómeno tiene unos efectos importantes en el comportamiento electoral y es conocido el problema que supone para el electorado de izquierdas que viven el los mismos barrios, sobretodo el votante socialista.

La pérdida de la centralidad por parte del Govern. Si bién el president Montilla hace esfuerzos para mantenerse en la centralidad política del país, algunos comportamientos de sus socios de gobierno y de los socios de Madrid, hace que difícilmente el govern l’ocupe el centro con comodidad. Este echo, es aprovechado por CiU para disputar este espacio.

Los problemas inherentes a la fórmula del tripartit. La formación de un gobierno de cohalición es complejo, pero este especialmente. La fórmula del govern hace que difícilmente se pueda actuar com lo haria un gobierno monocolor y esto en un contexto de crisis como el actual, no es comprendido por la mayoria de la ciudadania. Un ejemplo de esto lo vemos estos dias con la imposibilidad de cesar aningún responsable político del Departamiento de Interior por los casos de Horta de Sant Joan o la nevada.

La travesia del desierto de Mas. Si bién Artur Mas era percebido como alguien distante el año 2003, con la “travesia del desierto” de estos 6 años, la percepción de Mas ha mejorado. Básicamente ha mejorado por el mismo motivo que mejora la de muchos candidatos de la oposición al largo de unos cuantos años: por qué los electores lo han visto sufrir. Lo han visto hacer la travesia del desierto para ganarse la presidencialidad.

La resaca del Majestic. Parece que los votantes que abandonaron a CiU después del pacto del Majestic con el PP, vuelven a casa. Algunos se quedaron en casa, otros votaron a ERC -y seguramente después pasaron a la abstención- y parece que al cabo de una década de aquel pacto, volveran a votar a CiU. Este hecho explicaria la bajada de ERC que pronostican las encuestas.

Segur que hi ha més causes a l’estirada de CiU a les enquestes, però aquestes crec que són les més importants.

2 pensaments a “Per què CiU té avantatge?¿Por qué CiU tiene ventaja?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>