Una nit d’estiuUna noche de verano

127697142397320100619-3177056dn

Tot i que oficialment encara no hem entrat a l’estiu, això és el que m’ha vingut al cap quan he vist a Dominique de Villepin a la portada de tots els diaris: “Una tempesta d’estiu o un enamorament d’estiu, una nit d’estiu”. Total, quelcom efímer. Molt efervescent però gens consistent.

Potser m’equivoco, però això és el que m’ha semblat el “retorn” de Dominique de Villepín.

Per què no li veig futur? Doncs per què el seu projecte té un seguit de característiques que fan preveure un futur no gaire exitós:

El personalisme. L’única característica definitòria de la proposta, és D. de Villepín. Més enllà d’això, incògnites.

La indefinició ideològica. La crònica que en féien els diaris, era una descripció perfecte d’aquesta manca d’ideologia: diplomàtics elegants amb joves de la banlieur amb la samarreta d’Algèria. La gent vol principis, valors i projecte.

L’antiSarko. Els projectes que es presenten per anar contra algú, són sempre projectes perdedors. A la gent no li agrada que l’ambició d’un polític sigui negativa. Premíen l’ambició positiva però mai quan el motor és anar contra algú.

L’espai electoral. No hi ha gaire espai electoral a França per una proposta com la de Villepin. Només amb un PSF i un MoDem en hores baixes tindria alguna possibilitat. I això no sembla gaire probable.

En fí, Villepín avui ha tingut el seu gran moment mediàtic. Em sembla però que això serà com una tempesta d’estiu. Molt soroll per a no res.127697142397320100619-3177056dn

Auque oficialmente aún no estamos en verano, esto es lo que me ha venido a la cabeza cuando he visto a Dominique de Villepin en la portada de todos los periódicos: “Una tormenta de verano o un amor de verano, una noche de verano”. Total, algo efímero. Muy efervesciente pero nada consistente.

Puede que me equivoque, pero esto es lo que me ha parecido el “retorno” de Dominique de Villepín.

¿Por qué no le veo futuro? Pués por qué su proyecto tiene un serie de características que hacen preveer un futuro no muy exitoso:

El personalismo. La única característica definitoria de la nueva propuesta, es D. de Villepín. A partir de ahí, incógnitas.

La indefinición ideológica. La crónica que hacían los periódicos, era una descripción perfecta de esta falta de ideologia: diplomáticos elegantes con jovenes de la banlieur con la camiseta de Algeria. La gente quiere principios, valores y proyecto.

El antiSarko. Los proyectos que se presentan para ir contra alguien, son siempre proyectos perdedores. A la gente no le gusta que la ambición de un político sea negativa. Premian la ambición positiva pero nunca cuando el motor es ir contra alguien.

El espacio electoral. No hay mucho espai electoral en Francia para una propuesta como la de Villepin. Solamente con un PSF y un MoDem en horas bajas tendria alguna posibilidad. Y esto no parece muy probable.

En fín, Villepín hoy ha tenido su gran momento mediático. Me temo que esto será como una tormenta de verano. Mucho ruido y pocas nueces.

2 pensaments a “Una nit d’estiuUna noche de verano

  1. Bona anàlisi breu, només una puntualització: la indefinició ideològica és la definició de El País. Llig en La Vanguardia que la seua font de vots estaria, segons enquestes, en “comerciantes, profesionales liberales y directivos de nivel medio y, ya en menor medida, de obreros y jubilados”, i al cap i a la fi és Villepin: ningú no espera altra cosa que centre-dreta, i allunyament de plantejaments més conservadors de cara a, per exemple, la qüestió de la inmigració. Està clar que el seu eix és una proposta contrària a Sarkozy, però crec que sí està definit ideològicament.

    I, de fet, si Manuel Valls arriva al llideratge dels socialistes, amb el seu to més aviat centrat, el lloc per a Villepin a l’espectre ideològic serà encara més estret.

  2. Jorge,
    Crec que el que defineix més l’espai de Villepín és: l’antítesi de Sarkozy dins l’espai de dretes. Més cosmopolita, més tolerant, més intel·lectual, més gaullista, més europeïsta, més allunyat dels USA, etc. però dubto que tingui espai electoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>