Tea Party o Barry GoldwaterTea Party o Barry Goldwater

Barry Goldwater-1

El moviment del Tea Party està revolucionant al GOP (The Grand Old Party), és a dir, el Partit Republicà. Bastants candidats del Tea Party han guanyat les primàries en el sí del partit i han estat escollits candidats republicans.

Segurament, tindran poc èxit electoral davant els candidats demòcrates per el seu extremisme i per lo allunyats que es troben del centre, però jo no menystindria aquest moviment. Per tres motius:

– És un moviment que succeeix en el sí d’un dels dos grans partits dels EEUU, el partit que ha ostentat més vegades el poder de la primera potència mundial. No és un fenòmen residual ni molt menys.

– És un moviment que genera una energia important. Fruït d’aquest moviment, s’ha produït una novetat en la política nordamericana: les primàries republicanes han tingut més participants que les demòcrates. És doncs, un moviment dinàmic i mobilitzador, just el que necessiten els partits polítics quan estan realitzant la “Travessa del desert”.

– És un moviment, que ens agradi o no, està renovant el discurs republicà. Està renovant de contingut ideològic al partit republicà. Cap un discurs més extrem, però més segur dels seus valors.

Tot aixcò em fa veure certs paral·lelismes entre aquest moviment i el que va encapçalar Barry Goldwater als anys 60. Goldwater es va enfrontar a la presidència dels EEUU contra Lyndon B. Johnson. Va perdre estrepitosament. Només va guanyar a 6 estats contra els 44 de Johnson.
Però Goldwater va edificar un discurs radical que va servir perquè Johnson guanyés còmodament les eleccions però que va servir com a pilar ideològic del partit republicà. Sense Goldwater, el GOP no seria com és avui. Reagan va acabar portant a terme la revolució de Goldwater sobre els seus dos pilars: menys estat i anticomunisme.

És molt probable que 50 anys després, el Tea Party acabi essent el Goldwater del s.XXIBarry Goldwater-1

El movimiento del Tea Party está revolucionando al GOP (The Grand Old Party), es decir, el Partido Republicano. Bastantes candidatos del Tea Party han ganado las primarias en el sí del partido y han sido escogidos candidatos republicanos.

Seguramente, tendran poco éxito electoral ante los candidatos demócratas por su extremismo y por lo alejados que se encuentran del centro, pero yo no menostendria a este movimiento. Por tres motivos:

– Es un movimiento que sucede en el sí de uno de los dos grandes partidos de los EEUU, el partido que ha ostentado más veces el poder de la primera potencia mundial. No es un fenómeno residual ni mucho menos.

– Es un movimiento que genera una energia importante. Fruto de este movimiento, se ha producido una novedad en la política nordamericana: las primarias republicanas han tenido más participantes que las demócratas. Es un movimiento dinámico y mobilizador, justo lo que necesitan los partidos políticos cuando estan realizando la “Travesia del desierto”.

– Es un movimiento, que nos guste o no, está renovando el discurso republicano. Está renovando de contenido ideológico al partido republicano. Hacia un discurso más extremo, pero más seguro de sus valores.

Todo esto me hace ver ciertos paral·lelismos entre este movimiento y el que encabezó Barry Goldwater en los años 60. Goldwater se enfrentó a la presidencia de los EEUU contra Lyndon B. Johnson. Perdió estrepitosamente. Sólo ganó en 6 estados contra los 44 en los que ganó Johnson.
Pero Goldwater edificó un discurso radical que servió para que Johnson ganara cómodamente las elecciones pero que servió como pilar ideológico del partido republicano. Sin Goldwater, el GOP no seria como es hoy. Reagan acabó llevando a termino la revolución de Goldwater sobre sus dos pilares: menos estado i anticomunismo.

Es muy probable que 50 años después, el Tea Party acabe siendo el Goldwater del s.XXI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>