Els problemes d’ObamaLos problemas de Obama

images

Per què el Partit Demòcrata té unes espectatives tant negatives de cara a les inminents eleccions legislatives? És un vot de càstig a Barack Obama?

Per mi, entre els molts motius que expliquen la possible derrota demòcrata, n’hi ha quatre que sobresuten per sobre de la resta:

El vot de càstig a mig mandat. És evident que les eleccions legislatives a mig mandat, són el moment idoni per a expresar el vot de càstig al govern. Per els que estan enfadats amb les decisions preses per mobilitzar-se i els que estan “desencantats” per l’abast del canvi, per quedar-se a casa. Així normalment, els que estan en contra van a votar i una part dels que et van votar es queden a casa. Això passa normalment a tots els presidents dels EEUU a mitjans del mandat.

La majoria social d’Obama. A Barack Obama el va votar una àmplia majoria social al 2008, però era una majoria circunstancial, no permanent. Era una majoria formada per els cansats de l’època Bush, però no era estable en el temps. De fet, el centre electoral als EEUU es troba situat al centre-dreta i això Obama no ho hauria d’oblidar. Si confòn el resultat del 2008 amb el centre electoral americà, s’equivocarà. No cal oblidar que tot i la patacada republicana, Mc Cain va guanyar entre l’electorat masculí blanc. Hi ha dos “targets” que no té necessariament consolidats a favor seu i que són decisius en les eleccions -especialment en la seva victòria del 08- i que estan molt pròxims a ser seduïts pels republicans: les dones de classe mitjana i els “white working class”. Sembla que aquests dos grups poden virar cap als republicans influïts per la crisi i per algunes actuacions de l’administració.

Valors. Hi ha certs valors sagrats pels nordamericans i que formen part de l’ADN dels EEUU. La premsa conservadora ha aconseguit transmetre la sensació que a Obama li molesten aquests valors: la llibertat, l’individualisme, el patriotisme, etc. Els mitjans conservadors han aconseguit transmetre a una part important de la societat que Obama vol reduïr aquests trets diferencials per aproximar-se al model social “europeu”: benestar social, assistència sanitària, igualitarisme, etc. Això no és ben bé així, però en comunicació, la percepció és la realitat.

Por. La classe mitjana blanca té por. Por de moltes coses: d’esdevenir una minoria en el propi país, de la globalització, les potències emergents, la crisi econòmica, les minoríes, l’islam, la inmigració, etc. Això també passa al continent europeu, però als EEUU aquesta por està exagerada per la imatge d’un president que prové d’una minoria i per el discurs d’alguns mitjans. Sense aquesta por és molt difícil entendre el Tea Party. Bona part de la feina d’Obama durant la segona part de la legislatura, es resumirà en una frase: No tingueu por.images

¿Por qué el Partido Demócrata tiene unas espectativas tan negativas de cara a las inminentes elecciones legislativas? ¿Es un voto de castigo a Barack Obama?

Para mi, entre los muchos motivos que explican la posible derrota demócrata, hay cuatro que sobresalen por encima del resto:

El voto de castigo a medio mandato. Es evidente que las elecciones legislativas a medio mandato, son el momento ideal para expresar el voto de catigo al gobierno. Para los que estan enfadados con las decisiones tomadas para mobilizarse y los que estan “desencantados” por la pequeñez del cambio, para quedarse en casa. Así normalmente, los que estan en contra van a votar y una parte de los que te votaron se quedan en casa. Esto pasa habitualmente a todos los presidentes de los EEUU a medio mandato.

La mayoria social de Obama. A Barack Obama lo votó una amplia mayoria social en el 2008, pero era una mayoria circunstancial, no permanente. Era una mayoria formada por los cansados de la época Bush, pero no era estable en el tiempo. De hecho, el centro electoral en los EEUU se encuentra situado en el centro-derecha y esto Obama no lo tendria que olvidar. Si confunde el resultado del 2008 con el centro electoral americano, se equivocará. No hace falta recordar que a pesar del batacazo republicano, Mc Cain ganó entre el electorado masculino blanco. Hay dos “targets” que no tiene necesariamente consolidados a favor suyo y que son decisivos en las elecciones -especialmente en su victoria del 08- y que estan muy proximos a ser seducidos por los republicanos: las mujeres de clase media y los “white working class”. Parece que estos dos grupos pueden virar hacia los republicanos influidos por la crisis y por algunas actuaciones de la administración.

Valores. Hay ciertos valores sagrados para los norte-americanos y que forman parte del ADN de los EEUU. La prensa conservadora ha conseguido transmitir la sensación que a Obama le molestan estos valores: la libertad, el individualismo, el patriotismo, etc. Los medios conservadores han conseguido transmitir a una parte importante de la sociedad que Obama quiere reducir estas características diferenciales para aproximarse al modelo social “europeo”: bienestar social, asistencia sanitaria, igualitarismo, etc. Esto no es así, pero en comunicación, la percepción es la realidad.

Miedo. La clase media blanca tiene miedo. Miedo de muchas cosas: de convertirse en una minoria en su propio país, de la globalización, de las potencias emergentes, la crisis económica, las minorías, el islam, la inmigración, etc. Este fenómeno también pasa en el continente europeo, pero en los EEUU este miedo está exagerado por la imagen de un presidente que proviene de una minoria y por el discurso radical de algunos medios. Sin este miedo es muy difícil entender el Tea Party. Buena parte del trabajo de Obama durante la segunda parte de la legislatura, se resumirá en una frase: No tengaís miedo.

5 pensaments a “Els problemes d’ObamaLos problemas de Obama

 1. Als EUA no existeixen “mitjans conservadors”. L’esquerra té el monopoli de la informació. I no sé com entens el Tea Party, però no té res a veure amb por sinó amb el rebuig de l’agenda socialista.

 2. Benvolgut Elvis?
  La majoria de mitjans als EEUU són liberals, però els conservadors a dia d’avui, són més dinàmics i influents en el seu camp. I si bé tens raó, que el rebuig a l’agenda d’Obama és el factor mobilitzador del Tea Party, no ho és menys la por, i no ho dic jo, ho diuen ells.

 3. On ho han dit exactament, Pau? No val al·lusions genèriques, ni descripcions dels seus adversaris: su us plau dona dades, cites.

  Gràcies.

 4. Benvolgut Metoo,
  N’hi ha molts d’exemples, però em centraré en un dels eslògans més utilitzats pel Tea Party: “Torneu-nos el nostre país”
  Tu no creus que aquí hi ha implícita la por a perdre’l?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>