Un relat no és discursUn relato no es un discurs

discurso

Demà dijous 17 de febrer a les 20h, presento el llibre “Explica’t amb una història. Onze claus per construïr un relat guanyador” a Girona. Concretament a la llibreria 22 (Hortes 22, Girona). M’hi acompanyarà l’amic i professor de turisme de la UdG, José Antonio Donaire.

Si alguna cosa he vist al llarg de les presentacions que he anat fent del llibre, és la confusió entre entre el concepte de relat i el de discurs. Molta gent -inclosos periodistes i polítics – barreja aquests dos termes provocant una confusió important a l’hora d’entendre les potencialitats del relat com a eina comunicativa.

És molt habitual sentir després d’un discurs: ha explicat el seu “relat”.

Es pot explicar el teu relat a través d’un discurs? Sí. Un discurs és un relat? No.

Per tal que s’entengui millor, la diferència entre discurs i relat és una qüestió d’escala. Un relat és l’articulació d’un projecte, d’una marca, d’una institució, d’una persona utilitzant l’estructura narrativa. És l’essència d’un projecte o marca en format narratiu. El discurs no és res més que una eina per a transmetre aquest projecte o marca, no està interioritzat. No necessàriament respón a les preguntes clau: d’on vé, on es troba, cap on va.

Un discurs seria una tàctica com tantes altres per transmetre una marca o projecte, un relat és l’estratègia d’aquesta marca o projecte. El relat és l’arbre i el discurs una fulla.

I per si ho voleu tenir més clar, es pot construïr un gran relat sense utilitzar l’oratòria ni l’escriptura. Un relat pot ser visual, un discurs no.discurso

Mañana jueves 17 de febrero a las 20h, presento el libro “Explica’t amb una història. Onze claus per construïr un relat guanyador” en Girona. Concretamente en la libreria 22 (Hortes 22, Girona). Me acompañará el amigo y profesor de turismo de la UdG, José Antonio Donaire.

Si alguna cosa he visto al largo de las presentaciones que he hecho del libro, es la confusión entre entre el concepto de relato y el de discurso. Mucha gente -incluidos periodistas y políticos – mezcla estos dos terminos provocando una confusión importante a la hora de entender las potencialidades del relato como herramienta comunicativa.

Es muy habitual escuchar después de un discurso: ha narrado su “relato”.

¿Se puede explicar tu relato a través de un discurso? Sí. ¿Un discurso es un relato? No.

Para que se entenga mejor, la diferencia entre discurso y relato es una cuestión de escala. Un relato es la articulación de un proyecto, de una marca, de una institución o de una persona, utilizando la estructura narrativa. Es la esencia de un proyecto o marca, en formato narrativo. El discurso no es más que una herramienta más para transmitir este proyecto, no está interiorizado. No necesariamente responde a las preguntas clave del relarto: de dónde viene, dónde se encuentra, hacia dónde va.

Un discurso seria una táctica como tantas otras para transmitir una marca o proyecto, un relato es la estrategia de esta marca o proyecto. El relato es el árbol y el discurso una hoja.

Y por si lo quereis tener más claro, se puede construïr un gran relato sin utilizar la oratoria ni la escritura. Un relato puede ser visual, un discurso no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>