Si voleu comunicar, escolteu els cuinersSi quereis comunicar, escuchad a los cocineros

Arrel de la desgraciada mort del reconegut xef Santi Santamaria, vaig poder escoltar a través de la ràdio l’homenatge que els seus companys de professió féien del propietari del Racó de Can Faves. Va ser escoltant a Carme Ruscalleda quan vaig veure en tota la seva magnitut, la força comunicativa que tenen els grans restauradors.
Tots els grans cuiners, són grans comunicadors.

El seu art està a l’abast de poques persones i és només a través del paladar que es pot apreciar tot el seu talent, però en canvi, són valorats com un dels principals valors del país per el conjunt de la ciutadania.

Per què? Per què són reconeguts i considerats dels millors del món per els especialistes? Segur. Però també, per què saben transmetre les seves creacions sense passar per el paladar.

I és molt difícil. Però ho han aconseguit. Aconsegueixen comunicar a diferents públics les sensacions i les emocions que generen uns plats que realment només es poden arribar a sentir a través del paladar. Ens acosten a través de la oïda, el que teoricament només es pot percebre a través del gust. Saben jugar amb tots i cadascun dels cinc sentits: el gust obviament, però també l’olfacte, el tacte -al jugar amb les textures-, la vista -moltes presentacions de plats són una veritable obra d’art contemporani – i l’oïda, a través d’un discurs i una oratòria brillant.

Volen comunicar a través dels 5 sentits. I ho aconsegueixen.

El registre desplegat en cinc minuts per Ruscalleda a l’hora de definir la cuina de Santamaria fou brillant. Un lèxic ric i plè de matissos, un desplegament i coneixement d’adjectius impressionant, una precisió descriptiva brillant i uns recursos tècnics destacables. En definitiva, un gran domini del llenguatge. Només en el món del màrketing havia sentit parlar tant de valors, atributs, sensacions, emocions i experiències. I per si fós poc, utilitzen l’art del relat com ningú.

Així que si voleu comunicar bé, fixeu-vos en els cuiners. Són els qui ho fan millor.

A raiz de la desgraciada muerte del reconocido chef Santi Santamaria, pude escuchar a través de la radio el homenaje que sus compañeros de profesión hicieron al propietario del Racó de Can Faves. Fué escuchando a Carme Ruscalleda quan ví en toda su magnitud, la fuerza comunicativa que tienen los grandes restauradores.
Todos los grandes cocineros, son grandes comunicadores.

Pocas personas pueden disfrutar de su arte y sólo a través del paladar se puede apreciar todo su talento, pero en cambio, son valorados como uno de los principales valores del país, por el conjunto de la ciudadania.

¿Por qué? ¿Porqué son reconocidos y considerados de los mejores del mundo por los especialistas? Seguro. Pero también, porqué saben transmitir sus creaciones sin pasar por el paladar.

Y es muy difícil. Pero lo han conseguido. Consiguen comunicar a diferentes públicos las sensaciones y las emociones que generan unos platos que realmente sólo se pueden sentir a través del paladar. Nos acercan a través de la oído, lo que teoricamente sólo se puede percibir a través del gusto. Saben jugar con todos y cada uno de los cinco sentidos: el gusto obviamente, pero también elolfacto, el tacto -al jugar con las texturas-, la vista -mucha presentaciones de platos son una verdadera obra de arte contemporaneo – y el oído, a través de un discurso y una oratoria brillante.

Quieren comunicar a través de los 5 sentidos. Y lo consiguen.

El registro desplegado en cinco minutos por Ruscalleda a la hora de definir la cocina de Santamaria fué brillante. Un léxico rico y lleno de matices, un despliegue y conocimiento de adjectivos impresionante, una precisión descriptiva brillante y unos recursos técnicos destacables. En definitiva, un gran domini o del lenguaje. Sólo en el mundo del marketing havia sentido hablar tanto de valores, atributos, sensaciones, emociones y experiencias. Y por si fuera poco, utilizan el arte del relato como nadie.

Así que si queréis comunicar bién, fijaros en los cocineros. Son los que lo hacen mejor.

2 pensaments a “Si voleu comunicar, escolteu els cuinersSi quereis comunicar, escuchad a los cocineros

  1. Sincerament, jo també n’estic fins els collons de cuiners mediàtics (i no mediàtics)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>