Les mobilitzacions del 15 de maig i les eleccionsLas mobilizaciones del 15 de mayo y las elecciones

federico-trillo-dedica-una-peinreta-a-los-indignados-de-torrevieja

El fenòmen nou i espontani de les manifestacions del 15 de maig i les posteriors acampades han enganxat a tots els partits amb el peu canviat en plena campanya electoral. No vull entrar en el fenòmen en sí, que per mi, és un toc d’alerta de primera magnitut, sinó en com poden afectar a les properes eleccions municipals i autonòmiques.

Influiran? Segur. Com? No ho sé.

Aquestes concentracions poden afectar en diverses direccions, però sobretot als grans partits. I afectaran cap un sentit o un altre en funció de la reacció d’aquests: PSOE, PP, PSC i CiU. La seva reacció decidirà cap a on influiran més.

Tal com en l’11M -en molta menor escala i molta menys indignació- la reacció del govern i l’oposició acabarà decidint cap es centrarà l’indignació. Una sortida de tó, una decisió policial, un mal gest, qualsevol cosa pot decantar la balança.

El primer i més important que poden provocar és en la creació de clima electoral, encara que sigui en contra. Gràcies a aquest moviment i la crítica de la classe política, molta gent que no s’havia assabentat que hi havia eleccions, segur que ho sap. Per tant, el tensionament electoral s’està produïnt. Segurament a favor de partits petits.

El segon, és saber qui hi surt perdent més amb tot això? El PSOE hi pot perdre bastant, per què està govern i és el blanc de les crítiques, però segons el meu punt de vista, qui hi surt perdent més és el PP a Espanya i en menor mesura, CiU a Catalunya. Per què? Doncs per què ells ja tenen el seu electorat totalment activat. Poc poden guanyar d’un increment de la participació. En canvi, les altres forces -sobretot l’esquerra del PSOE però no només- poden acabar recollint fruits d’aquesta indignació. Per què em sembla que no demanen pas que la gent s’abstingui.

La resposta diumenge, el termòmetre, el dissabte a la nit. federico-trillo-dedica-una-peinreta-a-los-indignados-de-torrevieja

El fenómeno nuevo y espontaneo de las manifestaciones del 15 de mayo y las posteriores acampad¡as han cogido a todos los partidos con el pie cambiado en plena campaña electoral. No quiero entrar en el fenómeno en sí, que para mi, es un toque de alerta de primera magnitud, sinó en como poden afectar a las próximas elecciones municipales y autonómicas.

¿Influiran? Seguro. ¿Como? No lo sé.

Estas concentraciones pueden afectar en diversas direcciones, pero sobretodo a los grandes partidos. Y afectaran en un sentido o en otro en función de la reacción de estos: PSOE, PP, PSC y CiU. Su reacción decidirá en que sentido influenciaran más.

Tal como en el 11M -en menor escala y mucha menos indignación- la reacción del gobierno y la oposición acabará decidiendo hacia donde se dirigirá la indignación. Una salida de tono, una decisión policial, un mal gesto, cuaquier cosa puede decantar la balanza.

Lo primero y más importante que pueden provocar es en la creación de clima electoral, aúnque sea en contra. Gracias a este movimeinto y la crítica de la clase política, mucha gente que no se habia enterado que habia elecciones, seguro que lo sabe. Por tanto, el tensionamienot electoral se está produciendo. Seguramente a favor de partidos pequeños.

El segundo, es saber ¿quien sale perdiendo más con todo esto? El PSOE puede perder bastante, por qué está gobernando y es el blanco de las críticas, pero según mi punto de vista, quien sale perdiendo más es el PP en España y en menor medida, CiU en Catalunya. Por qué? Pués por qué ellos ya tienen a su electorado totalmente activado. Poco pueden guanar de un incremento de la participación. En cambio, las otras fuerzas -sobretodo la izquierda del PSOE pero no sólo- pueden acabar recogiendo frutos de esta indignación. Por qué me parece que no piden que la gente se abstenga…

La respuesta domingo, el termómetro, el sábado por la noche.

4 pensaments a “Les mobilitzacions del 15 de maig i les eleccionsLas mobilizaciones del 15 de mayo y las elecciones

 1. Ben sintetitzat. Poc més que afegir, i sobretot molta atenció al dissabte. Sortosament per al PSOE, Rubalcaba és igual de bo com estratega que com Ministre de l’Interior.

  Probablement, al final pujarà sensiblement la participació (seria una gran notícia, per cert) i el vot als partits a l’esquerra del PSOE. Això, indirectament, beneficiarà al PP en repartiment de seients.

  I nosaltres que esperàvem unes eleccions avorrides…

 2. Pau,

  no crec que canviï massa res aquest 22M. Els partits petits fora de l’arc parlamentari, tret d’algun cas puntual, estan molt lluny del 5% per entrar al respartiment d’escons. Tens una entrada al meu bloc que fa quatre números: http://jordi.regincos.cat/

  Els vots que es perdin dels grans i que vagin cap els petits “passaran per ull” pel que fa al nombre d’escons.

  L’impacte el veig més en les generals, on amb un sostre del 3% sí que hi poden haver més sorpreses… I els partits grans faran bé de fer l’esforç d’entendre què ha passat aquests dies

 3. Si ja veus Jorge. Seran bastant mogudetes…
  Rubalcaba, un cop més tindrà un paper principal, a veure com ho fa….

 4. Jordi,
  Has tingut tota la raó. De totes maneres, els partits han sabut gestionar-ho i no els ha afectat gens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>