Marca FestivalMarca Festival

s

L’estiu és sinònim de festivals a la majoria de països europeus. Festivals de tot tipus: de música, de teatre, de circ, de dansa. I dins de cada una d’aquestes arts, festivals de múltiples disciplines: rock, jazz, òpera, clàssica, medieval, ètnica, etc.
A casa nostra, hi ha molts festivals. Gairebé a cada poble o ciutat turística n’hi ha un.

Per què uns tenen èxit i altres, no?

Bàsicament per la marca. No és una qüestió de pressupostos, és una qüestió de marca.
Crear una marca és clau en la societat actual per què ens ajuda a simplificar tot el que som i així poder comunicar-nos amb més eficiència

Molts no en són conscients d’això i tot i així són exitosos. Per què?
Doncs per què inconscientment han creat una bona marca -i així ho perceb la gent- i a més, ho saben mantenir.

Una marca és bàsicament allò sobre qualsevol cosa -producte, persona, ciutat, festival, etc.- ens permet dues coses: identificar-nos i diferenciar-nos.

El primer objectiu d’un festival que vulgui reeixir ha de ser aquest: aconseguir que la gent l’identifiqui -el reconegui- i que el diferenciï -que sigui diferent als altres, que sigui singular-. Si no complim aquestes dues premises, difícilment podrem competir amb els festivals d’èxit.

Que més ha de tenir la marca d’un festival d’èxit? Garantir l’experiència de marca.
Si hem aconseguit diferenciar-nos i identificar-nos, haurem aconseguit que la majoria de gent tingui una idea del nostre festival i per tant, se li generin unes espectatives. Res és més important, que garantir l’experiència de marca. És a dir, garantir que la nostra “promesa de marca” -el que la nostra marca promet conscient o inconscientment- es compleix. Que les espectatives seran complertes. I aquí hi juga un paper molt important la coherència de marca. Que tot el que formi part del festival -espectacles, recinte, disseny, etc.-sigui coherent amb el que és la nostra marca i amb el que esperen d’ella.

I finalment, la segmentació. Cada festival s’ha d’adreçar a un públic específic. No ens podem adreçar a tots els públics o a varis públics. Hem de saber triar en funció del festivals amb els que competim, els públics propers, etc. Hem de triar i renunciar a altres públics.

Fixeu-vos en els festivals que funcionen i segur que compleixen aquest petit patró. Un patró que els ajuda a construïr una marca, aquella eina imprescindible per a comunicar-nos millor en una societat mediàtica.

Quan un festival té èxit i es planteja crèixer, comencen a sorgir els problemes. En primer lloc, s’intenta crèixer buscant nos públics sense tenir en compte la coherència de la marca i en segon lloc, s’intenten encabir noves disciplines sense tenir en compte tampoc la coherència d’aquestes amb la nostra marca consolidada. Actuant així és quan es comença a debilitar la marca, i és el pitjor que ens pot passar.

Com crèixer, doncs?

Estirant la línea de marca. És a dir, buscant aquelles disciplines lligades amb la nostra disciplina inicial -mai moure’ns totalment del nostre camp- i buscant nous públics però relacionats o propers amb el nostre públic. En definitiva, intentant ampliar la nostra xarxa sense haver d’anar a un altra mar.

Per què en el fons, el que farà que el nostre festival tingui èxit o no, és sempre el mateix: la coherència. Entre el que prometen i donem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>