La re-evangelització d’Espanya. La diplomàcia vaticana

29493-944-550

La visita d’el Papa Benet XVI a Madrid ha finalitzat amb èxit. Una multitud de gent i ni una crítica al govern espanyol. Quelcom impensable fa uns anys.
El cardenal Ratzinger, va accedir al papat a l’any 2005 amb un objectiu molt clar: Re-cristianitzar Europa.
Cal reconèixer que aquest és un Papa intel·lectual però també molt polític, i la diplomàcia vaticana, com sempre, molt eficient.
Des d’un inici, es va aconseguir dos victòries vitals per els seus objectius:
– El fracàs d’una Constitució europea que no esmentava les arrels cristianes del continent (poca incidència de Roma en aquest fracàs, però per a ells era vital)
– La no estrada de Turquia a la UE. Aquí sí que la influència de Benet XVI, unit a l’arribada al poder de Sarkozy i Merkel a l’eix franco-alemany i la poca simpatia que despertava aquesta adhesió entre els ciutadans d’aquests països, va aconseguir allunyar el país otomà del cor d’Europa.

Però amb aquestes dues mesures, només atenuàven el procès de secularització, calia revertir-lo. I aquí sí, Espanya era el gran objectiu. Bàsicament per tres motius:
– La tradició catòlica d’Espanya, que el feien un dels grans països catòlics juntament amb Itàlia, però a diferència d’aquest, la secularització era molt més accelerada.
– La influència a Llatino-Amèrica. El Vaticà té el perill que la secularització creixent que es produeix a l’Espanya actual, pugui passar al gran continent catòlic, per la influència espanyola en l’Amèrica Llatina.
– El govern Zapatero. Un any abans de l’arribada de Ratzinger al Papat, un jove dirigent socialista va arribar al poder amb una agenda clara de canvis socials. Canvis que xocàven amb la tradició catòlica i que podíen accelerar la secularització d’Europa: legalització del matrimoni homosexual, eutenàsia, llei de llibertat religiosa, nova llei de l’abortament, etc.

Espanya doncs, es va convertir en el camp de batalla i neutralitzar Zapatero, l’objectiu. No en và el Papa ha visitat tres vegades Espanya en els últims 3 anys. Quelcom inhaudit i que mostra clarament la importància de l’empresa. València, Barcelona, Santiago i Madrid.

Moltes coses han passat d’ençà el 2005. Sobretot una crisi econòmica que ha saccejat a tot el món i obviament, també al govern Zapatero.

En el seu darrer bany de masses, es veia a Benet XVI satisfet. Sembla que ha aconseguit els seus objectius:

– Amb un tarannà molt més tolerant d’ençà al 2009 -fora Losantos de la COPE, fí de les manifestacions de Rouco & co, etc.- el Vaticà ha aconseguit parar alguna de les lleis que els hi semblava més periloses: llei de llibertat religiosa, llei d’una mort digna, etc.

– Anul·lat Zapatero, el terreny està plenament abonat per la re-evangelització d’Espanya. Si com tot sembla, el PP guanya les properes eleccions generals -o encara que no- , mai a la història de la democràcia espanyola, el Vaticà haurà tingut tanta influència política. No només el govern de l’estat, sinó que gairebé totes les autonomíes i totes les grans ciutats són governs favorables o almenys gens beligerants contra la influència romana. Només cal veure l’actitut dels governs de Madrid o València per veure cap on aniran els trets.

El terreny doncs, abonat per a nova evangelització d’Espanya. I Catalunya? Això es mereix un altre post.

PD: Molt subtils però clars els dos missatges que el Papa ha llançat a Rajoy en aquesta visita:
– La gentada que mou el catolicisme, que difícilment ningú més pot moure. Compte que som molts i ens necessites per guanyar!
– El Papa, només va rebre 10 minuts a Rajoy. El missatge és: “No et pensis que ens tens entregats al teu costat, t’ho has de guanyar”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>