La “moda” dels valorsLa “moda” de los valores

19457economiadehoy

A Catalunya, els valors estan de moda. Seguint les tendències americanes, finalment, els valors han ocupat el centre del debat político-social. Tothom comença a veure clar la importància dels valors en les societats occidentals.

Darrerament tenim varis exemples d’aquest eclosió dels valors:
– La paraula valors va ser la més repetida en la darrera assamblea del Barça i no hi ha declaració del club que no apel·li “als nostres valors”
– La nova campanya de La Caixa en la que s’afirma que “Els nostres valors no canvien”
– El nou Pla Nacional de Valors que el govern de la Generalitat vol tirar endavant per tal de recuperar els valors que la societat catalana ha perdut en els darrers anys.

Són tres exemples, de La Caixa, el Barça i la Generalitat. És evident que si aquesta triada considera que els valors són importants, Catalunya ho acabarà pensant.

Però què són els valors? i Per què són tant importants en política?

Els valors no són res més que conceptes, idees, que són valorats per un grup de persones. Hi ha valors compartits per una majoria i valors compartits per petits grups minoritaris. Quan alguns valors són majoritaris en el sí de societats democràtiques, els grans partits han de saber representar-los i per tant, esdevenen també una “arma” política i electoral. I es que els valors són allò important que ens porta a apostar per una opció o per una altra, ja que n’hi ha uns que ens representen més que uns altres. Els valors són una “arma” de persuasió de primer nivell, tant a nivell polític com comercial.

I és que els valors són molt importants per a guanyar o perdre eleccions. Ja fa molt temps que els nord-americans ens estan ensenyant la lliçó. Sobretot el partit republicà, però en menor grau també el demòcrata. Valors com la llibertat individual, el patriotisme, la fe cristiana, etc. són imprescindibles per entendre la societat actual dels EEUU i obviament, representar-los és necessari per guanyar o perdre eleccions.

Això que sembla molt evident, es perd en el Atlàntic quan intenta arribar a casa nostra. I és que no sabem utilitzar el concepte i la importància dels valors correctament. Entenem la teoria, però no volem posar-la en pràctica.

Valguin els exemples abans mostrats per evidenciar-ho. Apareix el concepte de valors en tot moment, però no sabem quins són i al no representar-los, no ens apel·len directament.

La Caixa: “Els nostres valors no canvien“.
I quins són els vostres valors? Quins són els valors d’un banc?
No hauria d’apel·lar a aquests i no només assenyalar el concepte que els classifica però que no els identifica? Valorem la paraula “valors” o valorem paraules que ens emocionen i que són valors?

Em temo que no hem entés res. Ni el Barça, ni La Caixa, ni el Govern.
Apel·lin als conceptes que es considerin importants a la societat catalana i que a més emocionen a la gent: esforç, superació, dignitat. Apel·lin als valors!
No es quedin amb l’enunciat. La ciutadania hauria de veure’s reflectida amb paraules que per ella són importants i no quedar-se en saber que ara estan de moda els “valors”. El concepte valor no és res. És com classifiquem aquells conceptes que una comunitat valora. Però allò important no és com classifiquem al concepte sinó el concepte en sí. No és important saber si una paraula és un valor o no, sinó si allò és valorat per la societat.

Això em recorda una altra moda que aquí també va ser mal entesa: el relat.
Vam entendre la importància de l’estructura narrativa per a comunicar un missatge, però una vegada més, ens vam quedar amb la paraula, amb el concepte, en comptes de posar-ho en pràctica.
Entenem la teoria però suspenem la pràctica. Ens pensem que aprovarem l’examen de conduir només amb la teoria i no veiem que ens cal la pràctica.

Tothom anunciava relats. Tothom parla de valors.

Un relat no s’anuncia, es fa. Els valors no es defineixen, s’hi apel·la directament.

carodys_620-300x12019457economiadehoy

En Cataluña, los valores estan de moda. Seguiendo las tendencias americanas, finalmente, los valores han ocupado el centro del debate político-social. Todo el mundo empieza a ver claro la importancia de los valores en las sociedades occidentales.

Últimamente tenemos varios ejemplos de esta eclosión de los valores:
– La palabra valores fué la más repetida en la última asamblea del Barça y no hay declaración del club que no apele “a nuestros valores”
– La nueva campaña de La Caixa en la que se afirma que “Nuestros valores no cambian”
– El nuevo Pla Nacional de Valores que el gobierno de la Generalitat quiere tirar adelante con tal de recuperar los valores que la sociedad catalana ha perdido en los últimos años.

Son tres ejemplos, de La Caixa, el Barça y la Generalitat. Es evidente que si esta triada considera que los valores son importantes, Catalunya lo acabará pensando.

Pero, ¿qué son los valores? y ¿por qué son tant importantes en política?

Los valores no son más que conceptos, ideas, que son valorados por un grupo de personas. Hay valores compartidos por una mayoria y valores compartidos peo pequeños grupos minoritarios. Cuando algunos valores son mayoritarios en el sí de sociedades democraticas, los grandes partidos han de saber representarlos y por tanto, esdevienen también una “arma” política y electoral. Y es que los valores sos aquello importante que nos lleva a apostar por una opción o por otra, ya que hay unos que nos representan más que otros. Los valores son una “arma” de persuasión de primer nivel, tanto a nivel político como comercial.

Y es que los valores son muy importantes a la hora de ganar o perder elecciones. Hace mucho tiempo que los norte-americanos nos estan enseñando la lección. Sobretodo el partido republicano, pero en menor grado también el democrata. Valores como la libertad individual, el patriotismo, la fe cristiana, etc. son imprescindibles para entender la societad actual de los EEUU y obviamente, representarlos es necesario per ganar o perder elecciones.

Esto que parece muy evidente, se pierde en el Atlántico cuando intenta llegar a casa. Y es que no sabemos utilizar el concepto y la importancia de los valores correctamente. Entendemos la teoria, pero no queremos ponerla en práctica.

Valgan los ejemplos antes mostrados para evidenciarlo. Aparece el concepto de valores en todo momento, pero no sabemos cuales son y al no representarlos, no nos apelan directamente.

La Caixa: “Nuestros valores no cambian“.
Y, ¿cuales son vuestros valores? ¿cuales son los valores de un banco?
¿No tendria que apelar a estos y no sólo señalar el concepto que los clasifica pero que no los identifica? ¿Valoramos la palabra “valores” o valoramos palabras que nos emocionan y que son valores?

Me temo que no hemos entendido nada. Ni el Barça, ni La Caixa, ni el Govern.
Apelad a los conceptos que se consideran importantes en la sociedad catalana y que además emocionan a la gente: esfuerzo, superación, dignidad. Apelad a los valores!
No os quedéis con el enunciado. La ciutadania tendría que verse reflejada con palabras que para ella son importantes y no quedarse en saber que ahora estan de moda los “valores”. El concepto valor no es nada. Es como clasificamos aquellos conceptos que una comunidad valora. Pero lo importante no es como clasificamos al concepto si no el concepto en sí. No es importante saber si una palabra es un valor o no, si no si es valorado por la sociedad.

Esto me recuerda otra moda que aquí también fué mal entendida: el relato.
Entendimos la importancia de la estructura narrativa para comunicar un mensaje, pero una vez más, nos quedamos con la palabra, con el concepto, en vez de ponerlo en práctica.
Entendemos la teoria pero suspendemos la práctica. Nos pensamos que aprovaremos el examen de conducir sólo con la teoria y no vemos que nos hace falta la práctica.

Todo el mundo anunciaba relatos. Todo el mundo habla de valores.

Un relato no se anuncia, se hace. Los valores no se definen, se apela a ellos directamente.

carodys_620-300x120

3 pensaments a “La “moda” dels valorsLa “moda” de los valores

  1. Felicitaciones por el artículo, creo que para entender el concepto y significado de la perdida de los valores, no hace falta vivir en un espacio especifico o determinado del mundo, hoy es un mal universal de políticos, empresarios y ciudadanos, todos somos expertos en llenarnos de teorías sobre los valores, una gran mayoría entenderlos, pero no queremos ponerla en práctica.

  2. Felicitaciones por el artículo, creo que para entender el concepto y significado de la perdida de los valores, no hace falta vivir en un espacio especifico o determinado del mundo, hoy es un mal universal de políticos, empresarios y ciudadanos, todos somos expertos en llenarnos de teorías sobre los valores, una gran mayoría entenderlos, pero no queremos ponerla en práctica.
    +1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>