Reflexions sobre la segona volta de les franceses a 7 hores del desenllaçReflexiones sobre la segunda vuelta de las francesas a 7 horas del desenlace

Sarkozy-Hollande_TINIMA20120504_0023_5

Tot i que semblava clar qui guanyaria, la cosa està més ajustada del que es preveia. Per què?

Per molts motius, però en destacaria tres:

França és de dretes. Aquesta obvietat, fa que li sigui molt difícil a un polític d’esquerres, arribar a la presidència de França. Només cal veure la llista de presidents de la Republique. Un candidat d’esquerres, només pot guanyar si mobilitza tot el vot progressista, si guanya votants de centre i si part de la dreta, s’abstè. Sembla, que es donaran aquestes premises amb Hollande: Tot el votant del PSF i el situat a l’esquerra d’aquest, està mobilitzat. Ha sabut captar part dels votants de centre i el recolzament de Bayrou n’és la principal evidència. I finalment, part dels votants del FN han decidit que no votaran a Sarkozy, decebuts per la seva política en la darrera legislatura. Si això es compleix, Hollande guanyarà. Sinó, Sarkozy tindrà moltes opcions.

La campanya. Abans de la campanya electoral de la segona volta, la cosa estava clara. La campanya li ha anat bé a Sarkozy, però crec que va començar massa tard. Li ha faltat una setmana. Amb una setmana més, tindria més opcions. Per què ha aconseguit girar la campanya. Amb una campanya molt agresiva ha sabut girar el centre del debat. Fa un mes, les eleccions eren un prebicit sobre Sarkozy. Ara ja és un debat sobre Hollande. El problema és que aquesta pregunta -Seria Hollande un bon president? O és un risc?- se l’estan fent votants indecisos, massa tard. Amb més temps, segurament hagués aconseguit mobilitzar més votants de dretes i frenar a votants de centre que teníen el vot decidit.

La crisi i Europa. Passi el que passi, és evident que l’economia haurà decidit el proper president de la República francesa. I això, acabarà influïnt a tot Europa. És evident que si guanya Hollande més. Però, guanyi qui guanyi, res tornarà a ser com ara i comença l’inici del fí de la política unilateral d’Angela Merkel.Sarkozy-Hollande_TINIMA20120504_0023_5

Aunque parecia claro quien ganaria, la cosa está más ajustada de lo que se decia. ¿Por qué?

Por muchos motivos, pero destacaria tres:

Francia es de derechas. Esta obviedad, hace que le sea muy difícil a un político de izquierdas, llegar a la presidencia de Francia. Basta con contemplar la lista de presidentes de la Republique. Un candidato de izquierdas, solo puede ganar si mobiliza todo el voto progresista, si gana votantes de centro y si parte de la derecha, se abstiene. Parece, que se daran estas premisas con Hollande: Todo el votante del PSF y el situado a la izquierda de este, está mobilizado. Ha sabido captar parte de los votantes de centro y el apoyo de Bayrou, es la principal evidencia. Y finalmente, parte de los votantes del FN han decidido que no votaran a Sarkozy, decepcionados con su política. Si esto se cumple, Hollande ganará. Si no, Sarkozy tendrá muchas opciones.

La campaña. Antes de la campaña electoral, la cosa estaba clara. La campaña le ha ido bién a Sarkozy, pero creo que empezó demasiado tarde. Le ha faltado una semana. Con una semana más, tendria más opciones. Porqué ha logrado girar la campaña. Con una campaña muy agresiva ha sabido girar el centro del debate. Hace un mes, las elecciones eren un prebicito sobre Sarkozy. Ahora ya es un debate sobre Hollande. El problema es que esta pregunta -¿Seria Hollande un buen presidente? ¿O es un riesgo?- se la estan haciendo votantes indecisos, demasiado tarde. Con más tiempo, seguramente hubiera conseguido mobilizar más votantes de derechas y frenar a votantes de centro que tenían el voto decidido.

La crisi y Europa. Pase lo que pase, es evidente que la economia habrá decidido el próximo presidente de la República francesa. Y esto, acabará influyendo a toda Europa. Es evidente que si gana Hollande más. Pero, gane quien gane, nada volverá a ser como ahora y empieza el inicio del fín de la política unilateral de Angela Merkel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>